When To Change A Tyre

Πότε θα πρέπει να αλλάξω τα ελαστικά μου;

Τα ελαστικά που ελέγχονται τακτικά, διαρκούν περισσότερο

Μια καλή ιδέα είναι να ελέγχετε τα ελαστικά σας κάθε εβδομάδα ως προς το βάθος σκαλίσματος και ως προς την κατάσταση του πέλματος, την πίεση του αέρα, τυχόν ζημιές στα πλευρά και κάθε είδους σημάδια ανομοιόμορφης φθοράς. Σε περίπτωση αμφιβολίας, αναζητήστε τη γνώμη ενός εκπαιδευμένου ειδικού για τα ελαστικά, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας πει εάν το ελαστικό είναι κατάλληλο για περαιτέρω χρήση.

Έξι λόγοι για ν’ αλλάξετε τα ελαστικά σας

Καταγράψαμε έξι σημαντικούς λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά ν’ αλλάξετε τα ελαστικά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ελαστικό είναι δυνατόν να επισκευαστεί. Της επισκευής των ελαστικών Michelin πρέπει να προηγείται μια προσεκτική εξέταση όλων των επιφανειών του ελαστικού, εσωτερικά και εξωτερικά, από εκπαιδευμένο ειδικό. Το ξεμοντάρισμα του ελαστικού από τον τροχό είναι απαραίτητο, επειδή οι εσωτερικές ζημιές δεν φαίνονται ενώ το ελαστικό είναι μονταρισμένο.

1. Εάν υπάρχει διάτρηση

Τα σύγχρονα ελαστικά είναι πολύ στιβαρά και μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν πολλά. Διατρήσεις, επίσης, μπορούν να συμβούν και συμβαίνουν. Ένας ειδικός στα ελαστικά πρέπει να ελέγξει το ελαστικό σας μετά από διάτρηση, ώστε να αποκαλυφθούν τυχόν κρυφές ζημιές που θα μπορούσαν να καταστήσουν το ελαστικό σας μη επισκευάσιμο.

2. Όταν το επίπεδο φθοράς των ελαστικών σας χαμηλώνει προς το νόμιμο όριο

Μια καλή ιδέα είναι να ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά σας για φθορά. Πώς όμως; Εδώ έχουμε έναν απλό τρόπο για να ξέρετε αν τα ελαστικά σας έχουν φθαρεί.

Η φιγούρα ενός Ανθρωπάκου της Michelin πάνω στον ώμο του ελαστικού Michelin δείχνει τη θέση των δεικτών φθοράς πέλματος που βρίσκονται σε κάθε ένα από τα κύρια αυλάκια του πέλματος. Αυτοί οι δείκτες είναι μικρές ανυψωμένες επιφάνειες στο βάθος των αυλακιών του σκαλίσματος του πέλματος.

Εάν η επιφάνεια της γόμας του πέλματος είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτές τις ανυψωμένες επιφάνειες, το βάθος σκαλίσματος στο πέλμα του ελαστικού είναι πολύ κοντά στο νόμιμο όριο του 1.6 mm.  Ή και κάτω από αυτό! Η Michelin συνιστά θερμά να σκεφτείτε ν’ αλλάξετε τα ελαστικά σας πριν φτάσουν στο νόμιμο όριο σκαλίσματος. Μπορεί να μην παρέχουν πλέον επαρκή ασφάλεια και θα μπορούσατε επίσης να παρανομείτε.

Ακόμη κι αν το εναπομένον βάθος σκαλίσματος στο πέλμα είναι μεγαλύτερο από 1.6 mm, θα πρέπει να προσαρμόζετε την ταχύτητά σας και το στυλ οδήγησής σας στις εξωτερικές συνθήκες, ιδιαιτέρως σε βρεγμένους δρόμους. Τα ελαστικά Michelin για Ψυχρό Καιρό (χειμερινά) έχουν το σχέδιο μιας ‘χιονονιφάδας’ για να εντοπίζονται οι πρόσθετοι δείκτες φθοράς πέλματος. Έχουν ύψος 4 mm. Για καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι, και για φρενάρισμα και για ελκτικότητα, να αντικαθιστάτε τα ελαστικά σας για Ψυχρό Καιρό όταν το βάθος σκαλίσματός τους πλησιάζει προς το επίπεδο των δεικτών φθοράς σε σχήμα  “χιονονιφάδας”.

3. Εάν το ελαστικό σας εμφανίζει σημάδια γήρανσης

Τα ελαστικά δεν έχουν προκαθορισμένη διάρκεια ζωής,  Δεν έχει σημασία πότε έχουν κατασκευαστεί. Τα ελαστικά γερνούν, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται.  Ακόμη κι αν χρησιμοποιούνται μόνον ευκαιριακά.  Υπάρχουν πολλά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν τη ζωή ενός ελαστικού, όπως είναι η θερμοκρασία, η συντήρηση, οι συνθήκες αποθήκευσης και χρήσης, το φορτίο, η ταχύτητα, η πίεση, καθώς επίσης και το στυλ οδήγησης.  Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία σε σχέση με τη διάρκεια ζωής που μπορείτε να προσδοκάτε από τα ελαστικά σας.

Να δίνετε τακτικά προσοχή στα ελαστικά σας

Για τους λόγους αυτούς, η Michelin συνιστά σε όλους τους οδηγούς να προσέχουν τακτικά την εξωτερική εμφάνιση των ελαστικών τους, για σαφή σημάδια γήρανσης ή κόπωσης. Σ’ αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται κρακελαρίσματα στη γόμα της εξωτερικής πλευράς του πέλματος, στον ώμο, στη περιοχή στήριξης στη ζάντα, και επί πλέον παραμορφώσεις, κλπ. Η υπερβολική γήρανση των ελαστικών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πρόσφυσης. Η Michelin επίσης συνιστά, όλα τα ελαστικά, συμπεριλαμβανομένων και των εφεδρικών, να επιθεωρούνται τακτικά από έναν ειδικό των ελαστικών. Αυτός μπορεί να σας πει εάν είναι δυνατόν τα ελαστικά σας να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ή όχι.

Πόσο παλιό είναι το πολύ παλιό; Η δοκιμή στα πέντε χρόνια

Μετά από πέντε χρόνια ή και περισσότερα σε λειτουργία, τα ελαστικά σας θα πρέπει να επιθεωρούνται λεπτομερώς, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Εάν προκύψει ανάγκη, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος, σχετικά με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης. Για προληπτικούς λόγους, εάν τα ελαστικά δεν έχουν αντικατασταθεί 10 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής τους (δείτε πώς να διαβάζετε το πλευρό ενός ελαστικού), η Michelin συνιστά να τα αντικαταστήσετε με καινούργια ελαστικά. Ακόμη κι αν φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση για χρήση, ακόμη κι αν το σκάλισμά τους δεν έχει χαμηλώσει προς τον δείκτη φθοράς.

4. Εάν το ελαστικό σας έχει υποστεί ζημιά

Το ελαστικό σας μπορεί να υποστεί σοβαρή ζημιά εάν προσκρούσει σε κάποιο στερεό αντικείμενο πάνω στον δρόμο, όπως κράσπεδο, λακούβα, ή κοφτερό αντικείμενο. Κάθε ορατή διάτρηση, κόψιμο ή παραμόρφωση, πρέπει να εξεταστεί σε βάθος από κάποιον επαγγελματία του ελαστικού. Μόνον αυτός μπορεί να σας πει εάν το ελαστικό σας μπορεί να επισκευαστεί ή εάν πρέπει να αντικατασταθεί. Να θυμάστε, ποτέ να μη χρησιμοποιείτε ελαστικά με ζημιά ή ελαστικά που έχουν κυλίσει με τις ζάντες, χωρίς να ζητήσετε προηγουμένως τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Διαφορετικά αυτό θα μπορούσε να έχει επίπτωση στην ασφάλεια των ελαστικών σας. Η επιθεώρηση από επαγγελματία είναι απολύτως αναγκαία επειδή οι τυχόν εσωτερικές ζημιές δεν είναι ορατές εν όσω το ελαστικό είναι μονταρισμένο στον τροχό.

5. Αν εντοπίζετε ανώμαλη φθορά

Ανώμαλη, ανομοιογενής φθορά του ελαστικού – τόπους τόπους, στο κέντρο, στις άκρες του πέλματος— συχνά υποδεικνύει μηχανικό πρόβλημα όπως ακατάλληλη ευθυγράμμιση των τροχών. Ή ένα πρόβλημα ζυγοστάθμισης, ανάρτησης ή μετάδοσης. Θα μπορούσε επίσης να είναι επειδή οδηγείτε με λάθος πίεση αέρα στα ελαστικά.  Εάν εντοπίζετε ανώμαλη φθορά, επικοινωνήστε με τον ειδικό σας στα ελαστικά.

Για να προλάβετε την ανομοιογενή φθορά, να ευθυγραμμίζετε και να ζυγοσταθμίζετε τους τροχούς σας κάθε έξι μήνες. Αυτό επίσης θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πέλματος και θα σας προσφέρει πιο άνετη οδήγηση. Ένας άλλος τρόπος να διατηρείτε το σκάλισμα του πέλματος των ελαστικών σας είναι να αντιμεταθέτετε τακτικά τους τροχούς σας

6. Εάν τα ελαστικά δεν είναι κατάλληλα για το όχημά σας

Για καλύτερες συνολικές επιδόσεις, ο ίδιος τύπος ελαστικού θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στους τέσσερεις τροχούς. Ελαστικά από διαφορετικές διαστάσεις, κατασκευαστές και στάδια φθοράς μπορεί να έχουν επίπτωση στο κράτημα και στη σταθερότητα του οχήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *